En tryggere natt på sykehjemmet for både beboer og ansatt 

På Hovdejordet sykehjem blir beboerne passet på av et digitalt tilsyn om natten, som varsler med en gang dersom en pasient faller eller er på vei ut av rommet. Målet med å ta i bruk teknologien er å skape en tryggere og enklere hverdag både for brukere, pårørende og helsepersonellet.  

Her studerer Karianne Trælnes Rebtun, konstituert avdelingsleder, hvilke varsler som henger inne på vaktrommet. Hun er blitt godt vant med den digitale teknologien og opplever det så trygt at hun aldri kunne tenke seg å være den foruten.     

– Hovdejordet er et sykehjem med mange demente pasienter og vi har dessverre en del fallulykker i løpet av ett år. En del av disse fallulykkene skjer om natten, og med hjelp av digitalt tilsyn blir slike ulykker avdekket umiddelbart i stedet for at pasienten i verste fall kan bli liggende i lang tid etter et fall, sier virksomhetsleder Vidar Øyen ved Hovdejordet sykehjem.

Digitale øyne 

Det digitale tilsynet, kalt RoomMate, fungerer enkelt forklart som to digitale øyne som er installert på hvert av de 44 pasientrommene på Hovdejordet sykehjem og som sender automatisk varsel til helsepersonalet via RoomMates app. Fra appen kan helsepersonalet da konstatere om varselet eller alarmen krever handling. 

Disse øynene kan tilpasses hver enkelt beboer på sykehjemmet, ut fra pasientens behov. Den kan reagere ved å sende alarm til ansatte når en pasient reiser seg ut av sengen eller har vært inne på toalettet så lenge at det kan være fare for at pasienten har falt. Dersom en pasient faller, reagerer sensorer med en egen fallalarm som gjør at de ansatte kan respondere umiddelbart.  

– Det er en trygghet både for oss som jobber her og for pasientene som får raskere hjelp, sier sykepleier Diana Chis.   

Tidligere gikk nattsykepleier Diana Chis tilsynsrunder flere ganger i løpet av natten for å forsikre seg om at beboerne hadde det bra. Med digitalt tilsyn slipper hun å fysisk gå inn rommene og unødvendig vekke pasientene, men tar tilsynet utenfor rommene.  

Avdekker flere fallulykker 

Hun er fast nattevakt på Hovdejordet sykehjem og er blitt godt vant med den digitale teknologien. Faktisk opplever hun det som så trygt at hun aldri kunne tenke seg å være den foruten.     

– Før vi installerte RoomMate i alle rom, gikk vi som var nattevakter tilsynsrunder flere ganger i løpet av natten for å forsikre oss om at beboerne hadde det bra. Med digitalt tilsyn slipper vi å fysisk gå inn rommene og unødvendig vekke pasientene. Nå er vi kun fysisk inne hos de pasientene som er dårlige og trenger ekstra tilsyn. For oss har denne teknologien gitt oss en ekstra trygghet på at alle beboerne blir godt ivaretatt og sett, forklarer Chis og får full støtte fra prosjektleder og konstituert avdelingsleder ved Hovdejordet sykehjem, Karianne Trælnes Rebtun.  

– For ikke lenge siden hadde RoomMate en oppdatering som gjorde at vi fikk en feil med innloggingen til det digitale tilsynet. Det var stor fortvilelse blant de ansatte som opplevde at de mistet oversikten. At RoomMate var ute av drift en kort periode skapte rett og slett en utrygghet, noe som viser hvor viktig den har blitt for nattevaktene, tilføyer Rebtun.  

– Da vi før hadde fysisk tilsyn, kunne en pasient i verste fall være uheldig å falle rett etter tilsynet og da bli liggende en god stund før vi gikk ny tilsynsrunde. Nå får vi beskjed umiddelbart dersom en pasient faller. I tillegg merker vi at pasientene får bedre søvnkvalitet når vi ikke er innom rommet flere ganger i løpet av natten. Det igjen gjør at de blir mindre forvirret på dagtid, påpeker Vidar Øyen.   

– Har dere konkrete tilfeller hvor RoomMate mest sannsynlig har forhindret at en beboer har blitt liggende lenge etter et fall? 

– Ja, det vil jeg absolutt si. Vi har en del fall i løpet av ett år og spesielt fall om natten kunne det tidligere ta tid før de ble avdekket. Så vi ser helt klart en effekt. Et annet viktig poeng er at RoomMate reagerer dersom en beboer går ut av sengen om natten. At nattevaktene får et varsel om denne type bevegelse kan også forhindre et potensielt fall, påpeker Øyen.  


Først ut i Bodø 

Det er to og et halvt år siden Hovdejordet først ble kjent med RoomMate, den gang som pilot i kommunen og de tok teknologien i bruk for fullt for to år siden. Øyen, som selv har bakgrunn fra IT-avdelingen på Nordlandssykehuset, er opptatt av de mange mulighetene som ligger i digital velferdsteknolog.  

– Selv om ikke digitalt tilsyn gir oss flere hender eller er ressursbesparende på noe vis, gir den oss tryggere pasientsikkerhet i hverdagen og det oppleves som tryggere for oss som jobber her også. 

Målet med å ta i bruk teknologien er å skape en tryggere og enklere hverdag både for brukere, pårørende og helsepersonellet og vi kan allerede nå slå fast at den har hatt god effekt på pasientsikkerheten, sier virksomhetsleder Vidar Øyen, her sammen med prosjektleder og konstituert avdelingsleder Karianne Trælnes Rebtun og nattsykepleier Diana Chis.  

Skepsis snudd til entusiasme 

I dag er RoomMate fullt, delvis eller under planlegging for å bli tatt i bruk i alle sykehjem i Bodø kommune, i tillegg er den installert i en rekke private hjem. Da løsningen ble tatt i bruk var det en del skepsis blant de pårørende som fryktet at deres kjære ble overvåket.  

– RoomMate er ingen overvåkning hvor vi kan sitte på vaktrommet og følge med på pasientene. Det er en sensor som utløser et infrarødt bilde dersom alarmen går. For de pårørende er det en ekstra trygghet å vite at de blir passet på, sier Karianne Trælnes Rebtun.     

I tillegg til at sensoren overvåker bevegelser inne på pasientrommet, tar nattevaktene et digitalt tilsyn innom alle rommene, men at dette skal tas på gitte klokkeslett.  

– Dersom det skjer et tilsyn utenom disse tidene, må det dokumenters. Dette for å ivareta pasientsikkerheten og GDPR. Det er dessuten kun nattevaktene som får ta digitale tilsyn, sier Rebtun. 

Om teknologien RoomMate

  • RoomMate er levert av den digitale helse -og omsorgsleverandøren Sensio for anonymisert og effektivt tilsyn med beboere på sykehjem, omsorgsboliger og private hjem. Det slås automatisk alarm i en rekke kritiske situasjoner som for eksempel hvis en person faller. 

  • Målet med å ta i bruk teknologien er å skape en tryggere og enklere hverdag både for brukere, pårørende og helsepersonell. 

  • RoomMate er egnet for bruk på blant annet sykehjem, i omsorgsboliger, for hjemmeboende som har behov for ekstra tilsyn, bofellesskap for demente og boliger for utviklingshemmede 

  • RoomMate er en såkalt passiv varslingsenhet, som leser rommet til innbyggeren og kan varsle om en lang rekke hendelser enten med et varsel eller en alarm til helsepersonalet via RoomMates app.  

Forrige
Forrige

250 000,- fra Forskningsrådet til forprosjekt innen Samhandling for Digitale Pasientforløp

Neste
Neste

Utdanner fremtidige endringsagenter i helsesektoren