Handlingsrom for innovasjon i sykehus skaper store gevinster
Pandemien har vist at det er nødvendig med handlingsrom i sykehusene til å utvikle og ta i bruk nye løsninger raskt, og at samarbeid mellom næringsliv, ansatte, brukere og ledelse må til for å løse behovene. En nylig analyse Menon economics har gjort på vegne av Inovacare, viser at fleksibilitet, evne til omstilling og innovasjonskultur i helsetjenesten skaper store gevinster. Se vedlagt rapport.
Behov for å snu seg raskt
Samtidig som helsetjenesten må forholde seg til nasjonale standarder og strategier for innkjøp, så er det også behov for fleksibilitet i organisasjonene til å ta frem løsninger og sette disse i bruk raskt. Da pandemien banket på døra i 2019, så Nordlandssykehuset seg nødt til å finne logistikk løsninger som kjapt kunne gi bedre personalstyring og oversikt over innlagte pasienter og besøkende. Personalansvarlige hadde behov for kontroll over smittestatus, testing og vaksinering av ansatte. I tillegg trengte sykehuset å skaffe seg fortløpende oversikt over innlagte og besøkende pasienter og pårørende, og verktøy for å utføre rask smittesporing.
Vi tar det vi har
Sykehuset innså muligheten for å tilpasse eksisterende IKT teknologi til å løse behovene. Sykehuset var en av de første i landet til å innføre logistikksystemet IMATIS (i 2014). Systemet brukes i utgangspunktet til å gi helsepersonell fortløpende informasjon om status i pasientens diagnostikk og behandlingsforløp. Det viste seg at funksjonaliteten i produktet kunne tilpasses til å løse logistikkbehovene under pandemien.
Gevinster av innovasjonsarbeid
På oppdrag fra Inovacare har Menon economics analysert gevinstene som har blitt utløst gjennom bruk av de nye funksjonene i IMATIS. Hensikten har vært å evaluere og forstå gevinsten av innovasjonsarbeidet, og diskutere læringspunkter vi kan ta med oss videre i bygging av innovasjonskultur og i tilnærming til utviklingsarbeid.
11 millioner kroner spart
Menon sammenlignet hvordan de aktuelle arbeidsprosessene ville foregått på ordinær måte, uten videreutvikling og bruk av IMATIS. Det var to nye funksjonaliteter som ble utviklet i IMATIS 1) prosesser for personalstyring og 2) informasjonsoversikt over pasienter og besøkende i en koronasituasjon. Det ble gjort flere intervjuer med ansatte på sykehuset som var involvert i utvikling og bruk. Bruk av IMATIS ga en samlet gevinst for Nordlandssykehuset i form av besparelser på i overkant av 11 millioner norske 2020-kroner. Kostnadene er beregnet ut fra antatt tidsbesparelser uten bruk av de nye IMATIS funksjonene.
Bedre arbeidsflyt og en tryggere arbeidsplass
Bedre arbeidsflyt i sykehuset er en annen viktig gevinst som kommer frem av analysen. Løsningen gir bedre brukeropplevelser gjennom fortløpende oversikt over situasjonen, og mindre arbeidsbelastning og stress. God informasjonsoversikt over pasienter og pårørende gjør sykehuset til et tryggere sted med bedre smittevern. Dette fører til at sannsynligheten for smittespredning på sykehuset reduseres og at informasjonsgrunnlaget ved eventuell smittespredning forbedres. Løsningen fører også til at ansatte har en opplevelse av å jobbe i et tryggere, mer kontrollert og bedre arbeidsmiljø.
Små endringer kan gi positive ringvirkninger
De direkte gevinstene som nevnt over kan utløse flere positive ringvirkninger. Redusert belastning på personell og bedre arbeidsmiljø på sykehuset kan bidra til bedre jobbhelse og høyere motivasjon på lengre sikt. Dette kan igjen relateres til blant annet lavere sykefravær, lavere turnover, høyere produktivitet, høyere kvalitet på tjenestene og større attraktivitet som arbeidsplass. Disse effektene kan bidra til å løse mer overordnede utfordringer som helsesektoren står overfor i dag og i fremtiden, som strengere krav til effektivitet og behovet for rekruttering av helsepersonell. For å bidra til å løse denne utfordringen trenger vi å tenke både stort og smått i forhold til innovasjon.
Gode forutsetninger
Nordlandssykehuset hadde gode forutsetninger for å dra nytte av IMATIS-funksjoner knyttet til koronaviruset. Sykehuset har siden de begynte å bruke IMATIS gjort utviklingen av systemet til en del av arbeidskulturen. Den ansvarlige for konfigurering har sykepleierbakgrunn og har derfor en grunnleggende forståelse for rutinene og behovene på sykehuset. Avstanden til ansvarlig oppleves kort og lite byråkratisk, og ansatte kan dermed ta opp utfordringer og forslag fortløpende. De fleste ansatte var allerede fornøyde brukere av systemet, og dermed gikk opplæringen av ny funksjonalitet relativt sett raskt. Den proaktive kulturen har blitt forsterket av at ansatte har erfart at de har fått gjennomslag for gode idéer og at realiseringen av disse har gått fort. Ansatte opplever dermed at engasjementet gir gevinster. Arbeidskulturen oppfordrer dermed til kontinuerlig utvikling og effektivisering av organisasjonen, noe som har vist seg å være spesielt viktig i koronaperioden. Vi kan nok påstå at innovasjonskultur også er smittsomt.