Månelanding for ehelse – Først i Norge med sømløs dokumentdeling mellom journalsystemer

Norsk helsevesen markerer en milepæl når pasientinformasjon for første gang deles direkte mellom journalsystemer i sykehus og kommunehelsetjenesten. Dette er starten på en smartere, mer effektiv og helhetlig helsetjeneste som vil frigjøre tid og øke pasientsikkerheten.

Vestvågøy går foran

Gjennom innovasjonsprosjektet ShareIT er korttidsavdelingen i Vestvågøy kommune først i landet med å ha tilgang til pasientens sykehusjournal direkte i eget journalsystem. Dette gjør at helsepersonell får tilgang til viktig informasjon fra sykehuset som epikriser, røntgensvar og sykepleiesammenfatninger – alt presentert i deres daglige arbeidsverktøy som er journalsystemet. Løsningen sparer verdifull tid og legger grunnlaget for bedre og tryggere behandling av pasientene.

Utfordringer i dagens systemer

Man skulle tro at effektiv informasjonsflyt allerede var på plass i helsevesenet, men virkeligheten er en annen. Dagens IT systemer er fragmenterte, og helsepersonell bruker mye tid på å finne nødvendig informasjon fra andre behandlingssteder. En sykehjemslege i Bodø kommune forteller at leger kan bruke opptil 1,5 timer på en dag for å innhente og sammenstille informasjon for innlagte pasienter.

Målrettet samarbeid og teknologi

Milepælen i Vestvågøy bygger på flere års målrettet samarbeid. Allerede i 2020 startet utprøving av dokumentdeling i kjernejournal mellom sykehusene i Helse Nord og utvalgte enheter i Bodø kommune. Utprøvingen ble gjennomført av Helse Nord RHF sitt prosjekt Digitale innbygger- og samhandlingstjenester (DIS),[1] og var en del av et nasjonalt prosjekt ledet av Norsk helsenett (NHN) hvor også Helse sør øst var hovedsamarbeidspartner. Delingen i kjernejournal viste gevinster for helsepersonell, og fra 2024 gikk tjenesten over i ordinær drift. Men deling i kjernejournal har begrensninger fordi helsepersonell må over i en ekstern portalløsning for å finne pasientinformasjon istedenfor å ha det tilgjengelig i journalsystemet de bruker til daglig.

ShareIT: Fremtidens løsning

Innovasjonsprosjektet ShareIT tar et stort skritt videre for å løse behovet for mer brukervennlige løsninger. Med støtte fra Forskningsrådet og en API-first strategi muliggjør prosjektet trygg og sømløs deling av pasientdata direkte mellom journalsystemer. APIer er åpne tilknytningspunkt som gjør at IT systemer kan kommunisere med hverandre, og dermed skapes helhetlige og brukervennlige løsninger. Tillitsrammeverket fra NHN er utviklet for å underbygge personvern og informasjonssikkerhet ved digital samhandling og deling av pasientopplysninger[2]. Standardiserte API åpner for at flere journalsystemer kan delta i et digitalt økosystem hvor helsetjenestene kan dele data. Da kan målsetningen i «en innbygger-en journal» realiseres, selv om de ulike helsetjenestene har ulike journalsystemer.

 

Bærekraft gjennom samarbeid

Denne typen samarbeid mellom leverandører og helsetjenesten gir raskere innovasjon, bedre brukervennlighet og en mer effektiv helsetjeneste. Deling av data fra sykehus til kommuner er nemlig bare starten. ShareIT utforsker også hvordan informasjon fra kommunehelsetjenesten kan deles til sykehus, og hvordan tredjepartsløsninger som digital hjemmeoppfølging kan integreres med journalsystemene.

 

Ved å fjerne tidstyver, som ekstra tastetrykk og leting etter informasjon, forenkles hverdagen til helsepersonell. Når relevante helseopplysninger fra andre journalsystemer presenteres på en brukervennlig måte slipper pasienten å gjenta egen sykehistorie, og helsepersonell får et bedre vurderingsgrunnlag for å ivareta pasienten. Slik forbedres både sikkerhet og opplevelsen for pasientene. Mangelen på brukervennlige verktøy som kommuniserer mellom ulike behandlingssteder er en av de største utfordringene i norsk helsevesen. Derfor føles det som en månelanding når Vestvågøy nå tar i bruk løsningen som kan bane vei for en mer bærekraftig og fremtidsrettet helsetjeneste.

Fakta om ShareIT:

·       ShareIT: Forskning og innovasjonsprosjekt utviklet gjennom innovasjonsarenaen Inovacare, som fokuserer på privat-offentlig samhandling.

·       Finansiering: 20 millioner kroner over tre år fra Norges Forskningsråd, i tillegg til egenfinansiering hos partnere. Total ramme er 40 millioner NOK

·       Partnere: Nordlandssykehuset HF, Vestvågøy kommune, Aidn, DIPS, Kaiku Health, Helse Nord RHF, SINTEF Digital og Cambridge University. I tillegg er Norsk helsenett og Helse Nord IKT samarbeidspartnere.

·       Mål: Forbedre pasientbehandling og arbeidshverdagen for helsepersonell gjennom API basert deling av pasientdata. Prosjektet skal utvikle en privat-offentlig samhandlingsmodell for innovasjon.

Forfatter: Tove Julie Evjen. Prosjektleder ShareIT og leder for Inovacare.

[1] https://www.helse-nord.no/digitale-pasienttjenester/

[2] Tillitsrammeverket: https://www.nhn.no/om-oss/tillitsrammeverket

Forrige
Forrige

Meld deg på Helseinnovasjon i Praksis

Neste
Neste

Webinarserie om Digital Hjemmeoppfølging i Praksis: Erfaringer og Muligheter